• Mikuláš

          • Mikuláš, Mikuláš, čo v tom vreci máš?  

            Svorne sa pýtali  deti našej školy  Mikuláša, ktorý tak ako každoročne, aj tento rok v piatok 6.12.2019  zavítal medzi ne. No a ako inak, samozrejme, že  s vrecom plným darčekov.

             V každej triede ho deti  privítali básničkou, pesničkou a pekne vyzdobenou triedou.

            No predsa, len nie všetky deti boli celý rok najlepšie, preto Mikuláš chodil aj s 3 pomocníkmi.

            Dvoma špinavými a zlými čertiskami Redom a Blekom, ale samozrejme aj s dobručkým a milým Anjelikom.

            Veríme, že deti v škole prežili Deň svätého Mikuláša  príjemne a potešili sa z nádielky sladkostí, ktoré každému  priniesol.    Mgr. Viera Deďová

          • Interaktívne vyučovanie – Edu Escape Room

          • V pondelok 25.11.2019 zažili žiaci II.stupňa netradičnú hodinu interaktívneho vyučovania.

            Keďže počítačové softvéry  školy„ akože“  napadli heckeri,  žiaci jednotlivých tried II.stupňa dostali úlohy nájsť kľuč k ich zneškodneniu.

            Nebolo to však ľahké, pretože úlohy v „učiacej sa izbe“ boli síce veku primerané, no náročné  hlavne na logiku, pamäť, matematické zručnosti, no aj encyklopedické vedomosti.  Žiaci museli pracovať skupinách a pomáhať si navzájom, aby za 30 minúť vyriešili všetky úlohy a získali kľúče od počítačov.. Všetci všetky zadané úlohy zvládli, a školské systémy oslobodili od nepriateľských heckerov. Táto netradičná hodina sa zúčastneným  veľmi ráčila a radi ju absolvujú ešte raz.

            Tešíme sa na budúci školský rok.     Mgr.Viera Deďová

          • Adventný kalendár v ŠKD

          • Celý týždeň  sa niesol v znamení príchodu Adventu, ktorý sa začína teraz v nedeľu. Preto aj my s deťmi v ŠKD sme sa rozhodli vytvoriť vlastný adventný kalendár, ktorý by odpočítaval začiatok prázdnin a najkrajší sviatok v roku – Vianoce.

            Najprv sme si na výkres nakreslili vianočného Soba a nasledovala aj trošku obávaná činnosť, šitie vrecúšok, ale ako sa ukázalo, detičky sú veľmi zručné a narábanie s ihlou im nerobilo žiadny problém. Chlapcov to prekvapujúco bavilo, boli veľmi šikovní. Niektoré deti to bavilo natoľko, že si ušili vrecúška aj domov. S adventným kalendárom sú deti veľmi spokojné, keďže sa podieľali na práci. Teraz sa už tešia, čo sa v každom jedno vrecúšku ukrýva.  Mgr.M.Marková

          • Výchovný koncert Príbeh hudby

          • Hudba je všeobecným jazykom ľudstva. Nepotrebuje preklad, aby jej hociktorý človek rozumel. Aby sme túto schopnosť rozširovali aj u našich detí, povzbudení minuloročným hudobným zážitkom sme sa na celoslovenské online sledovanie výchovného koncertu Príbeh hudby prihlásili opäť. Žiaci boli vtiahnutí do priameho prenosu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu s Bratislavským chlapčenským zborom pod vedením a sprievodným slovom Gabriela Rovňáka. O zážitok sa postaral aj "sám Wolfgang Amadeus Mozart", ktorý nám prišiel osobne zaspievať jednu zo svojich skladieb. Témou koncertu bola otázka, prečo niektoré skladby a ich skladateľov takmer dôverne poznáme a iné skladby sú neznáme a mená ich tvorcov "zapadli prachom", aj keď nie sú vôbec najhoršie. Novinkou tohtoročného koncertu bola možnosť interaktívne zasiahnuť do diania hlasovaním o konkrétnych dvoch počutých skladbách, komu asi z dvojice daných autorov patria. I keď nie každý zo žiakov obľubuje klasickú hudbu, každý si v predstavení mohol nájsť niečo, čo ho zaujalo - hudobné nástroje, chlapčenský spev, či rómske tance. Veľmi pekne ďakujeme tvorcom za túto myšlienku i realizáciu výchovného koncertu a tešíme sa o rok na ďalší.                                 Ing. Mgr. Gabriela Kotuliaková

          • Záložka do knihy spája školy: List za listom – baví ma čítať

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Národné pedagogické múzeum a knižnica

            J. A. Komenského v Prahe vyhlásili k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2019

             10. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá

            „Záložka do knihy spája školy: List za listom – baví ma čítať“.

             

            Cieľom česko-slovenského projektu bolo nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci na záložkách mohli ľubovoľnou technikou stvárniť tému tohoročného projektu. Výmenu záložiek mohli školy využiť k nadviazaniu spolupráce, kontaktov alebo poznávaniu života žiakov v Českej republike a zároveň aj ako prierezovú tému do Školského vzdelávacieho programu alebo ako súčasť školského projektu.

            Na základe prihlášok boli z českých a slovenských škôl vytvorené dvojice podľa druhu a typu školy a počtu prihlásených žiakov.

            Česko-slovenský projekt bol ukončený 31. októbra 2019. Do projektu sa k 15. 10. 2019 prihlásilo 1 163 škôl s celkovým počtom 131 889 žiakov, a to z Českej republiky 423 škôl s celkovým počtom 42 011 žiakov a zo Slovenskej republiky 740 škôl s celkovým počtom 131 889 žiakov.

            Toho roku nám bola pridelená slovenská škola z Janovej Lehoty. Fotogaléria obsahuje záložky vytvorené žiakmi našej školy aj školy v Janovej Lehote.

            Za spoluprácu pri tvorbe záložiek na našej škole ďakujem p. uč. Gočovej-Benkovej, p. uč. Kavuľovej a p. uč. Fedorkovej.

            Žiakom, ktorí sa do projektu zapojili ďakujeme a prajeme veľa krásnych prečítaných kníh.

             

            DOČÍTANIA PRIATELIA J

             

            Mgr. Emília Sovičová

            záložky z Jánovej Lehoty

            záložky z našej školy

          • Bubnovačka 2019 - aby deti bolo lepšie počuť

          • V utorok 19.11.2019 sa uskutočnila najväčšia BUBNOVAČKA ROKA, ktorá má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť v spoločnosti tému VČASNEJ PREVENCIE. Myšlienku podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ zaznela aj na našom školskom dvore. Žiaci sa do BUBNOVAČKY zapojili bubnovaním na bicie, ale bubnovali aj varechami na kovové predmety, dupotali nohami a tlieskali, čo im ruky a nohy stačili a ukázali všetkým, že deti a ich hlas sú dôležité. Na triednických hodinách rozprávajte  o násilí, pretože je potrebné s deťmi o násilí hovoriť.

            A prečo sa bubnovalo v novembri?  19.november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili tento deň, kedy by malo byť hlas detí lepšie počuť!  Tento 6. ročník sa uskutočnil v spolupráci s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch, ktoré je organizačnou zložkou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, a ktoré na Slovensku zohráva kľúčovú úlohu pri realizácii konkrétnych systémových opatrení a riešení, zabezpečujúcich ochranu detí pred násilím.

            Mgr. Milena Delejová

        • Hodina deťom - charitatívna zbierka
          • Hodina deťom - charitatívna zbierka

          • Vo štvrtok 14. novembra 2019 sa Slovensko znova spojilo, aby pomohlo deťom, ktoré to potrebujú. Do ulíc vyšli dobrovoľníci so žltými pokladničkami s motívom maskota Huga.

            Medzi zbierkujúcimi boli aj dobrovoľníci z našej školy, konkrétne dievčatá zo 7.A - Lenka Soroková, Tímea Lazurová, Ema Medoňová a Martina Kuneová, ktoré oslovovali žiakov školy. Darcovia boli štedrí. Na škole sa vyzbieralo 146 eur, v materskej škole 25 eur, takže na účet Nadácie sme poslali spolu 171 eur.

            Všetkým, ktorí prispeli patrí veľké ĎAKUJEME!

            Hodina deťom je projektom Nadácie pre deti Slovenska, ktorá je jedna z najväčších mimovládnych neziskových organizácií s celoslovenskou pôsobnosťou so zameraním na pomoc deťom a mladým ľuďom. , Čo všetko robí, aké projekty a komu venuje vyzbierane peniaze, si môžete pozrieť na ich stránke www.hodinadetom.sk

            Mgr.V.Deďová

             

          • Pasovanie prvákov - Imatrikulácia

          • Ak mi niečo vysvetlíš - zabudnem, ak mi to ukážeš - zapamätám si, ale ak to urobím - pochopím. (J.A.Komenský)

            V  priestoroch krásne vyzdobenej školskej jedálne ZŠ s MŠ Pod papierňou sa konala slávnostná imatrikulácia prvákov. Tento krásny slávnostný podvečer si nenechali ujsť žiaci s rodičmi, učitelia, riaditeľ školy, pani zástupkyňa a prišli sa pozrieť aj predškoláci z MŠ Pod papierňou.

            Tento rozprávkový deň sa niesol v znamení šmolkov. Našu školu prišli navštíviť šmolkovia, ktorí sa túžili  stretnúť s prvákmi. Možno sa pýtate: „Prečo s prvákmi?“ Preto, lebo chceli vedieť, ako to v škole funguje a čo sa tu robí. Naši prváci ukázali šmolkom, čo sa už v škole naučili.

            Slávnosť sa začala úvodným tancom, kde šmolkovia ukázali našim prvákom, ako sa tancuje v ich krajine. Samozrejme, že prvákom sa to veľmi páčilo. Po tomto tančeku pán riaditeľ PaedDr. Ján Lazor svojím príhovorom privítal prvákov na pôde školy a samozrejme aj rodičov, učiteľov a všetkých prítomných. Po príhovore pani učiteľka Mgr. Iveta Ondečková vtiahla divákov do šmolkovskej rozprávky.

             Naši prváci prostredníctvom básničiek predviedli, čo  všetko sa v škole  za tie dva mesiace naučili. Šmolkovia im za básničky pekne ďakovali krátkym tančekom „My sme šmolkovia malí, veselí, srdeční. Radi by sme sa hrali, skákali. Ukážte nám prosíme, čo sa už učíte. Akí ste vy šikovní prváci.“ Príjemnú atmosféru si vychutnávali nielen deti, ale aj dospelí, ktorí mali možnosť zaspomínať si na bezstarostné časy svojho detstva. Slávnostne podujatie bolo obohatené  šikovnými prváčkami - gymnastkami Nelou Juročkovou a Reou Filipou Hrabčákovou.  Taktiež sme to obohatili spoločnou pesničkou, ktorú spievali prváci a pani vychovávateľka Stanka Vančíková  sprevádzala hrou na gitare.

            Symbolickým pasovaním veľkou drevenou ceruzou sa prváčikovia stali ozajstnými členmi našej školy, ktorá sa deväť rokov stane ich druhým domovom. Pán riaditeľ žiakov pasoval ceruzou a pani triedna učiteľka 1.A Mgr. Iveta Ondečková vyzývala žiakov menom a priezviskom. Pani triedna učiteľka 1.B Mgr. Jana Šoltésová dávala žiakom imatrikulačný klobúk a pani vychovávateľka Stanka Vančíková dávala žiakom na krk medaily a malý darček. Po čestnom zložení prváckeho sľubu sme vystrelili konfety. Na imatrikulovaných žiakov a ich rodičov, hostí čakalo malé pohostenie v podobe koláčika a čaju, ktoré prichystala pani vedúca spolu so svojím tímom, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            Naše veľké ďakujem patrí všetkým, ktorí sa buď priamo alebo nepriamo zapojili do realizácie tohto krásneho programu. Menovite veľmi pekne ďakujem za perfektnú spoluprácu Stanke Vančikovej, Mgr. Monike Markovej. Taktiež touto cestou chcem poďakovať pánovi riaditeľovi BTV, že nám vyšiel v ústrety a tento veľký deň našich prvákov zvečnil.

                                                                              Mgr. Jana Šoltésová, Mgr. Iveta Ondečková

          • Turistický výlet na rozhľadňu KAMENNÁ HORA

          • Turistický oddiel CVČ pri ZŠ s MŠ Pod Papierňou v Bardejove pod vedením MUDr. Jozefa Chovanca zorganizoval pre našich žiakov, rodičov a zamestnancov školy v sobotu, dňa 16. 11. 2019 už druhý turistický výlet, výstup na Rozhľadňu Kamenná hora. Vyrazili sme od školy  pred deviatou hodinou a vydali sme sa cestou okolo futbalového štadióna, po novom mostíku cez rieku Topľa smerom na Vinbarg (381m). Tam sme sa nasmerovali na žltú turistickú značku. Napriek tomu, že kalendár ukazuje dosť neskorú jeseň, počasie nám vyšlo "na jednotku". Po celej trase nám svietilo slnko. Asi aj vďaka tým teplým dňom, nezvyčajným na toto ročné obdobie, sa niektorým podarilo nazbierať domov pár bedlí.

            Prvú prestávku sme si dali pri prístrešku Pod Kamennou horou (455m). Tak sme pokračovali až na sedlo Čerešňa (520m), kde bola ďalšia prestávka, počas ktorej sme niečo pojedli, osviežili sa, prečítali informačné tabule a pokračovali po červenej značke smerom k nášmu cieľu - k rozhľadni. Keď sme dorazili na miesto, naskytol sa nám nádherný výhľad na naše mesto Bardejov. Zároveň sme si mohli pozrieť okolité vrchy pohoria Ondavská vrchovina - ako napr. Kopytovku, Jedľovec a pohoria Čergov - ako napr. Žobrák a Bukový vrch (na ktorom sme boli v septembri na prvej turistike). Rozhľadňa Kamenná hora (405m) sa nachádza v dolnej časti rovnomenného horského hrebeňa (642m). Je tu možnosť opekať si, posedieť na lavičkách, návštevníci si môžu hravou formou rozšíriť vedomosti a informácie z prírody z náučných tabúľ, ktoré sú na prvom poschodí rozhľadne - môžu napr. priraďovať listy k drevinám, určiť, akému zvieraťu z našich lesov patria stopy, či zoznámiť sa s chránenými územiami v našom okrese.

            Od rozhľadne nám už len 15 minút trvala cesta dole kopcom do Bardejovských Kúpeľov, kde sme si načerpali chutnú minerálnu vodu, deti si trochu pošantili a všetci sme sa plní krásnych dojmov presunuli mestskou dopravou domov. Poďakovali sme  p. Chovancovi za pekne strávenú sobotu s prianím, aby sa k nám nabudúce pripojili aj ďalší nadšenci prírody.  

                                                                                                                    Mgr. Jana Lenártová

          • Okresné kolo v stolnom tenise žiakov a žiačok 2019

          • Aj tento rok bola naša škola organizátorom okresného kola v stolnom tenise žiakov a žiačok základných škôl. Turnaj sa odohral vo vynovenej telocvični, ktorý navštívilo 24 dievčat a 36 chlapcov. V kategórii chlapcov sa desať družstiev rozdelilo do troch skupín.

            Víťazi skupín (ZŠ Wolkerova, ZŠ Pod Papierňou, ZŠ Komenského) zabojovali o titul majstra okresu. Suverénnym spôsobom si počínala ZŠ Wolkerova, keď porazila obidvoch súperov.

            O druhé miesto si zmerali sily naši chlapci a ZŠ Komenského. Po veľkom boji nakoniec zvíťazila ZŠ Komenského a naši chlapci v zložení Lazor, Pangrác a Prokeš obsadili pekné tretie miesto.

            V kategórii dievčat sa sedem družstiev rozdelilo do dvoch skupín. Víťazi skupín si zahrali finále a družstvá na druhom mieste zabojovali o bronzové medaily.

            Majsterkami okresu sa stali žiačky ZŠ Komenského, keď po tuhom boji zdolali žiačky ZŠ B. Krpelca. Zápas o tretie miesto lepšie zvládli žiačky ZŠ Wolkerova a jednoznačne zdolali ZŠ Pod Vinbargom. Našim žiačkam v zložení Dančišinová, Miková, Podubinská  sa nedarilo, tak ako minulý rok, ale aj tak im patrí veľké uznanie.

            Na záver sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii turnaja.

            Mgr.Jakub Soušek

          • Vychádzka na cintorín

          • Počas prvých novembrových dní sa na cintorínoch rozhoreli tisícky sviečok a hroby boli ozdobené kvetmi a vencami, avšak táto tzv. dušičková oktáva trvá osem dní a práve preto sme sa aj my z ŠKD vybrali na cintorín sv. Michala v Bardejove, aby sme zapálili sviečku, pomodlili sa za duše v očistci a trošku sa stíšili. S deťmi sme si zaspomínali na krásne chvíle s tými, ktorí tu už nie sú.

                                                                                                                      Mgr. Monika Marková

          • Hydraulická ruka nášho žiaka

          • Fyzika je prírodná veda, ktorá opisuje, vysvetľuje a skúma živé i neživé predmety a javy v prírode. V šiestom ročníku sa zameriava na skúmanie vlastností kvapalín, plynov a tuhých látok, z ktorých jednou je aj stlačiteľnosť. A práve túto vlastnosť využil náš žiak Adam Hovanec zo 6.A pri zostrojovaní tzv. hydraulickej ruky, ktorú nám aj priniesol na vyučovaciu hodinu predviesť. Precíznosť svojej práce i znalosť problematiky bola ocenená veľkým potleskom a, samozrejme, aj jednotkou. Veríme, že tento projekt inšpiruje aj ďalších žiakov k podobným tvorivým výkonom.

            Ing. Mgr. Gabriela Kotuliaková

             

          • Medzinárodný deň školských knižníc 28. október 2019

          • Celoslovenský projekt sa uskutočnil pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

            Medzinárodný deň školských knižníc (International School Library Day) prvý raz vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (International Association of School Librarianship), v roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Tohoročná téma bola „Inšpirujúci žiaci, tvorivá myseľ: 145. výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského“.

            V kalendárnom roku sú dni, ktoré sú špeciálne venované napr. deťom, mamám, otcom, učiteľom... Svoje zastúpenie raz v roku majú aj školské knižnice. V tomto školskom roku „sviatočným dňom“ pre knižnice bol dátum 28. október.

            Žiaci prvého stupňa boli prostredníctvom nástenných novín a prezentácie informovaní o živote a tvorbe spisovateľa J. G. Tajovského. Nasledoval opis starého otca z jeho poviedky Do konca, ktorú nám prečítala žiačka VIII.A triedy Petronela Dančišinová. Následne v skupinách žiaci skladali slabiky, ktorých výsledkom boli názvy diel – Apoliena, Ženský zákon, Maco Mlieč, Mamka Pôstková. Poslednú poviedku si žiaci pozreli ako zilustrované prerozprávané video. Po prezretí usporadúvali ilustrácie podľa obsahu, deja videa. Na záver si ilustrácie vymaľovali.

            Žiaci 2. stupňa si tiež pozreli prezentáciu o živote a diele J.G.Tajovského, vypočuli si vlastnú tvorbu v podaní Petroneli Dančišinovej, pozreli si zilustrovanú poviedku Mamka Pôstková. Následne odpovedali na otázky učiteľky. Na záver si žiaci čítali z knihy Horký chlieb poviedku Prvé hodinky.

            Veríme, že aj tieto hodiny boli prínosom pre našich žiakov a s radosťou siahnu po knižkách Jozefa Gregora Tajovského.

            Mgr. Milena Delejová, Mgr. Emília Sovičová

          • Prváci odhalili svet kníh

          • Žiaci 1.A už môžu objavovať svet plný príbehov ukrytý v knihách. Na bezplatnom zápise sa  stali čitateľmi okresnej knižnice Dávida Gutgesela a od teraz by sa knihy mohli stať ich najlepšími priateľmi.

            Dvere do knižnice sa im otvorili vo veľkom rozprávkovom štýle. Pri ich prvom vstupe do priestorov voňajúcich knihami ich privítal papierový šašo. Aby prešli bránami detského oddelenia, každý z prvákov si musel spomenúť na názov aspoň jednej rozprávky. Po tom, ako im pani knihovníčka povedala niekoľko slov o knižničnom a výpožičnom  poriadku, sa budúci čitatelia zabávali na rôznych aktivitách, súťažiach a hádankách. Odmenou za ich výkony boli krásne farebné medaily s logom knižnice a čitateľský preukaz.

            Knižnica prvákom ukázala, koľko najrôznejších príbehov a dobrodružstiev môžu objaviť v knihách. Už sa nevedia dočkať, kedy sa naučia všetky písmenká z abecedy.

                                                                                           

                                                                                                           Mgr. Iveta Ondečková

          • Európsky deň cudzích jazykov

          • Európska komisia v roku 2001 vyhlásila 26.september za Deň cudzích jazykov. Tento deň si ľudia pripomínajú v 45 krajinách Európy.

            Aj my, na našej škole, si každoročne pripomíname tento deň. Prečo? No určite preto, lebo vedieť aspoň jeden cudzí jazyk v dnešnej multikultúrnej dobe patrí k základnej inteligencii každého človeka. Kto ovláda viac ako jeden jazyk, je v živote úspešnejší, rozvíja si vlastné myslenie, logiku, rozumie kultúre iných národov a v dospelosti bude určite žiadanejším na trhu práce.

            Deň cudzích jazykov sa u nás niesol v duchu prezentácií jazykov, ktoré sa  žiaci môžu na našej škole učiť. Bola to ruština, nemčina, no a samozrejme aj slovenčina.

            Vyučujúce jednotlivých jazykov interaktívnou formou priblížili žiakom 1.-9 ročníka rôzne zaujimavosti daných jazykov, žiaci si pozreli výstavku suvenírov a učebníc, odniesli si z tejto netradičnej hodiny malú pamiatku.

            Veríme, že každý žiak sa v tento deň dozvedel niečo nové   a zaujimavé, a tieto informácie prispeli k tomu, že si mnohí vybrali jazyk, ktorý by v budúcnosti chceli ovládať.

            Už teraz sa tešíme na stretnutie na budúci rok.

            Mgr. Viera Deďová

          • PRVOUKA – ZÁŽITKOVOU METÓDOU

          •    Keď sa dospelých opýtate na ich najšťastnejšie spomienky z detstva, väčšina z nich sa odohrala vo vonkajšom prostredí. Pobyt v prírode však nemusí byť len o spontánnej hre. Outdoorová edukácia, obsahujúca prvky výchovy, vzdelávania a výcviku (teda nadobúdania praktických skúseností a zručností), rozvíja kreativitu, flexibilitu, originalitu, kritické a hodnotiace myslenie, žiaci si pri nej budujú vzťah k živej i neživej prírody, rozvíjajú svoje sociálne a komunikačné zručnosti a posilňujú svoj imunitný systém. Vo vonkajšom prostredí zároveň zažívajú ohromný pocit slobody, vnútorného sebauspokojenia a šťastia. Aj ja som to využila a pripravila som hodinu prvouky zážitkovou formou. Našou témou boli rastliny. Úlohou žiakov  bolo pomocou varešky nabrať hlinu do formičky v tvare muffina a ozdobiť prírodninami, ktoré máme na školskom dvore. Žiakom sa  to veľmi páčilo. Predtým, ako muffin ozdobili sledovali, čo sa v hline nachádza. V hline našli, bukvicu, korene z rastlín, chrobáčiky, kamienky....Opadol stres z bežného vyučovania a pritom nenásilnou metódou hľadali a vymenovávali kvety na školskom dvore a zisťovali, čo všetko zemina dáva rastlín, aby mohli rásť. Pri realizovaní tejto aktivity som spozorovala u žiakov následne zmeny: správali sa lepšie, mali záujem učiť sa, jednotlivci, ktorým sa učilo ťažšie, sú vo vonkajšom prostredí úspešnejší. Na záver už len toľko, že sa tešíme na ďalšiu hodinu prvouky v 1.B a 2.B s narušenou komunikačnou schopnosťou.

            Mgr. Jana Šoltésová

          • Nezvyčajná hodina čítania so žiakmi 3.B

          •      Aby sa knihy stali neodmysliteľnou súčasťou života je pre deti prínosné: čítať si s deťmi (nielen učitelia, ale aj rodičia), aby sa čítanie nestalo povinnosťou, ale obohacujúcou aktivitou a bolo prospešné v posilnení vzájomného vzťahu, výskumy dokazujú, že deti, ktorým sa čítalo ešte pred školou, dosahovali v škole lepšie výsledky, počúvaním čítaného získajú deti základné schopnosti vyjadrovania sa a lepšie pochopia základy jazyka, upevnia si základy čítania kníh- listovanie, čítanie zľava doprava a pod., získajú lepšie komunikačné schopnosti- lepšie nadväzujú sociálne kontakty, vyjadrujú svoje pocity, získajú lepšie logické myslenie- pochopia abstraktný koncept a používajú logiku v rôznych situáciách, zlepšuje koncentráciu a disciplínu.

                Pani učiteľka Mgr. Jana Šoltésová dnes pre svojich žiakov tretieho ročníka s narušenou komunikačnou schopnosťou, pripravila nezvyčajnú hodinu čítania. Navštívila so žiakmi školskú knižnicu, kde mala pripravený  čitateľský kútik. V tomto čitateľskom kútiku si deti mohli sadnúť alebo ľahnúť a relaxovať čítaním kníh. Vysvetlila žiakom, na čo slúži knižnica, a ako sa v nej správame, ako zaobchádzame s knihami. Žiaci prejavili o knihy veľký záujem, pekne si ich prezerali a čítali. Pani učiteľka im prečítala rozprávku o Pampúšikovi. Rozprávku si rozobrali, žiaci rozmýšľali o živote, jeho hodnotách a vzťahoch medzi ľuďmi, rozmýšľali o dobrom a zlom. A ako to v rozprávkach býva dobro víťazi nad zlom, múdrosť nad hlúposťou, skromnosťou a povýšenosťou.

                Veľký význam pre žiakov bolo to, že si prostredníctvom príbehu uvedomili, ako starký pekne požiadal starenku o pampúšik, líška pekne požiadal pampúšika ešte o jednu pesničku – takže žiaci si upevnili zázračné slová – ak niečo chcem, poprosím a poďakujem.

            • Ako tak pampúšik kotúľal sa svetom, stretával rôzne zvieratká, ktorým sa vedel pozdraviť – žiaci si upevnili komu, ako, kedy sa pozdraviť.
            • Pampúšik utiekol babke a dedkovi – tu si žiaci uvedomovali, či je to správne utiecť, či sa o mňa nebudú báť, či nie sú sklamaní z jeho správania,
            • žiaci spoznávali zvieratká, ktoré stretával pampúšik po ceste – zajac, líška, medveď, vlk ( čím sa živí, akej je farby, ako vyzerá jeho telo, skúste napodobniť chôdzu, zvuky aké vydáva, kde žije, či ho môžeme chovať aj doma).

            Najvzácnejšie chvíle sme v detstve zažívali pri rozprávkach, v ktorých nás dej pohltil až tak, že sme prestali vnímať celý svet a veci okolo seba. Na maličký okamih sme sa stali hrdinami príbehov, prežívajúc všetky ich dobrodružstvá.     Mgr. Jana Šoltésová

          • SEPTEMBROVÁ TURISTIKA

          • V sobotu, 14. septembra 2019, sme sa prebudili do krásneho slnečného rána. Vedúci turistického oddielu CVČ pri našej škole, MUDr. Jozef Chovanec, ktorý už pár rokov organizuje turistické aktivity pre našich žiakov, vybral na začiatok školského roka veľmi zaujímavú túru na Bukový vrch, ktorý sa nachádza v pohorí Čergov.

            Z autobusovej stanice sme sa prepravili do obce Hertník, odkiaľ sa začínala naša pešia túra. Tí, čo boli prvýkrát, ešte netušili, čo ich čaká. Počas trasy sa striedali náročné úseky s tými menej náročnými, takže sa to dalo zvládnuť. Najviac sme sa tešili na prestávku, lebo sa mohlo jesť. Poniektorí mali to šťastie, že našli zopár hríbikov a kozáčikov, ostatní sa museli uspokojiť s černicami. Tie nás sprevádzali celou cestou, tak sme túru nazvali "černicová". Srnčiu zver sme síce nestretli, ale ich prítomnosť dokazovali kŕmidlá, stopy v blate a ich pach, ktorý sme vo vzduchu cítili.

            Keď sme asi po troch hodinách dorazili po žltej turistickej značke na Bukový vrch, urobili sme si dlhšiu prestávku. Z informačnej tabule sme sa dozvedeli pár faktov. Bukový vrch s nadmorskou výškou 1019 metrov je šiestym najvyšším vrchom pohoria Čergov (Vonkajšie Západné Karpaty), ktoré je tvorené prevažne pieskovcami (flyšom). Typické pre toto pohorie sú jedľovo bukové lesné porasty a lúky, ktoré slúžia ako pasienky a kosienky. V západnej časti Čergova pod najvyšším vrchom Minčol (1157m) pramení rieka Topľa. (pozn. Najvyšší vrch nášho okresu je Veľká Javorina - 1098 m.)   Potom sme sa  zapísali do pamätnej knihy, vyfotografovali a pokračovali po čevenej značke smerom na Šoltýsovu poľanu. Keďže sme už časovo nestíhali zájsť aj na plánovanú vyhliadkovú vežu pri vrchu Žobrák, rozhodli sme sa odbočiť na trasu po modrej značkej a zostúpiť do obce Šiba. Cez túto obec tečie potok Šibská voda, ako jeden z mála pravostranných prítokov Tople v našom okrese. V tejto obci sme nakoniec nastúpili na vlak a ten nás unavených, ale plných krásnych dojmov odviezol domov.

            Počas celej trasy mali žiaci možnosť pozorovať krásu našich lesov a to, o čom sa učia v škole, aj na vlastné oči vidieť. Ďakujeme p. Chovancovi za pekne strávený deň v prírode. Veríme, že nabudúce sa pripojíte aj vy ostatní. Tešíme sa na vás.

                                                                                                                    Mgr. Jana Lenártová

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2019/2020

          • V slnečný pondelok, 2.9.2019 sa opäť otvorili brány našej školy a triedy sa zaplnili džavotom detí. Začal sa nový školský rok 2019/2020.

            Pedagógovia, žiaci, rodičia, ale hlavne prváci v sprievode svojich rodičov, sa po dvojmesačných prázdninách zišli na školskom dvore, kde po štátnej hymne a úvodnej básni sa slova ujal pán riaditeľ PaedDr. Ján Lazor, ktorý slávnostným príhovorom otvoril tento školský rok.

            Čisté, farbou a novotou voňajúce triedy, chodby, školská jedáleň, no hlavne telocvičňa s novou palubovkou zrazu ožili a ihneď sa zaplnili žiakmi.

            Pre prváčikov, ktorých privítala ich nová pani učiteľka, Mgr. Iveta Ondečková, to bol jeden z dôležitých dní v ich živote. Dnes sa pre nich začala dlhá cesta za vzdelaním. Mnohí ešte netušia, že táto cesta za vedomosťami nebude vždy slnečná, ako dnešný deň, no občas bude aj namáhavá a tŕnistá. Verím však, že väčšina detí sa na tento deň tešila a s radosťou sa pripravovala.

            Dôležitý bude tento rok aj pre deviatakov, ktorých čaká výber povolania, ale aj niekoľko skúšok a testovaní nadobudnutých vedomostí. 

            Všetkým žiakom aj pedagógom prajem šťastný školský rok 2019/2020                 Mgr. V. Deďová


          • Do školy na bicykli

          •      Dňa 27. 6. 219 sa na našej škole uskutočnila akcia „ Do školy na bicykli“. V úvode sa žiakom prihovoril riaditeľ školy pán Lazor a upozornil na význam ochrany životného prostredia. Zároveň poukázal na  novovybudovaný prístrešok na bicykle, ktorý  budú môcť žiaci využívať v budúcom školskom roku.

             Potom si žiaci I. a II. stupňa  mohli zmerať svoju šikovnosť na prekážkovej dráhe a poznatky z oblasti dopravy vo vedomostných testoch.

            Víťazi jednotlivých súťažných disciplín:

            I.stupeň

            1.miesto: Rastislav Rondzík, IV.A

            2.miesto: Branislav Matej, IV.A

            3.miesto: Samuel Peľák, IV.A

            II.stupeň

            1.miesto: Filip Mihalenko, VII.A

            2.miesto: Matej Gaži, VI.A

            3.miesto: Adam Kopčák, VII.A

            Všetkým súťažiacim a oceneným srdečne blahoželáme.

                                                                                                           Mgr. N. Simková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • sekretariát - 054/4723429 ekonomické odd. - 0910155516 školská jedáleň - 0910155517 ŠKD - 0904155517 MŠ - 0903646132
      • Pod papierňou 16A, 085 01 Bardejov 085 01 Bardejov Slovakia
      • 37874004
      • 2021636056
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje