• SOKOLIARSKE VYSTÚPENIE

          • Neobyčajným zážitkom bolo pre našich škôlkarov a žiakov I. stupňa sokoliarske vystúpenie. Dňa 11. mája k nám zavítal pán sokoliar a predviedol divákom let viacerých druhov dravcov. V úvodnej časti nám povedal, aké dravce uvidíme v „plnej paráde“.

            Predviedli sa nám sova - kuvik plačlivý, výr africký, kormorán veľký, krkavec čierny, myšiak štvorfarebný a sokol hybrid, ktorý sa volá Gimmy. Zároveň nám porozprával zaujímavé informácie o živote dravcov a o ich využití v sokoliarstve. Vystúpenia boli interaktívne a vedené zábavnou formou. Ukázal, ako vedia dravce vzlietnuť a opäť zosadnúť na rukavicu. Deti boli nadšené z toho, ako si mohli túto činnosť vyskúšať. Boli vybraní traja dobrovoľníci. Tí mali za úlohu dravca privolať povelom HOP a vysloviť jeho meno.

            Pre deti bol neopakovateľný zážitok vidieť, ako nad nimi v tesnej blízkosti letí dravý vták.

            A prišiel záver tohto zaujímavého programu. Nášmu hosťovi sme sa poďakovali za krásne vystúpenie a odmenili ho  veľkým potleskom.

            Sokoliarom vyslovujeme náš obdiv a uznanie. Želáme veľa elánu a trpezlivosti pri ich ďalšej náročnej cvičiteľskej činnosti s dravými vtákmi. Zároveň dbáme aj na environmentálnu výchovu a vedieme deti k ochrane prírody a k zodpovednosti.                      Mgr. Iveta Ondečková

          • Deň Slnka v ŠKD

          • Slnko vzniklo pred 4,5 miliardami rokov ako obrovská guľa žeravých plynov. Je to centrálna, najjasnejšia a aj rotujúca hviezda Slnečnej sústavy a zároveň najbližšia hviezda k našej planéte. Slnečná energia prináša na Zem život, zohrieva kontinenty a moria, rozvíri vietor, svetlom prinesie deň, vplýva na počasie, ročné obdobia a podnebie. Preto sme si tento deň (3.5.2023) pripomenuli v ŠKD rôznymi aktivitami. V encyklopédiách si žiaci vyhľadali informácie o Slnku, kde sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých poznatkov, následne si vyplnili krátky kvíz, v ktorom si overili svoje vedomosti. Taktiež sme si v rozhovore pripomenuli škodlivosť nadmerného prijímania slnečných lúčov a zhodli sme sa na tom, že je veľmi dôležité chrániť sa vhodným odevom, pokrývkou hlavy, ochrannými krémami a primeranom pobyte na slnku. Keďže tento deň sa nám Slnko vôbec neukázalo, oslávili sme ho v triede maľovaním, konštruovaním zo stavebníc a následne sa všetky oddelenia presunuli do telocvične, kde sme si spoločne zasúťažili a zo svojich tiel vytvorili obrovské Slnko.

             

            Mgr. Zuzana Vantová

          • Další projekt s micro:bitom

          • Dnes žiaci 5.A znovu tvorivo pracovali na ďalšom projekte s micro:bitmi. Ich úlohou bolo vyrobiť digitálnu pohľadnicu, využívajúcu možnosti micro:bita. Pohľadnicu mali naprogramovať tak, že keď si ju niekto otvorí, micro:bit zaznamená vyššiu intenzitu svetla a prehrá napr. hudbu alebo nám popraje všetko najlepšie. Na to sa využil senzor intenzity osvetlenia na micro:bite. Taktiež sme využili senzor intenzity hluku, kde napr. pri tlesknutí mal micro:bit zahrať melódiu Happy birthday.

            Mgr. Lenka Jančíková

          • 40. VÝROČIE ZALOŽENIA ŠKOLY

          • Na Deň učiteľov,  28.3.2023,  naša škola oslávila 40. výročie založenia. Táto slávnosť sa konala v ZUŠ VILECA. Program otvorila a moderovala p. Mgr. Šoltésová. V úvode som privítala vzácnych hostí: prímátora MUDr. Borisa Hanuščáka, viceprimátorku, viceprimátora, vedúcich z odboru školstva, ....., riaditeľov škôl,  bývalých zamestnancov školy, bývalých žiakov školy,.. Naša slávnosť začala sviatkom „Dňa učiteľov“. Prekvapením pre učiteľov k ich sviatku bola pieseň v podaní našej žiačky Sáry Lazorovej. Po krásnej piesni nasledovala slávnosť a to 40. výročie založenia školy. 

            „Všetci na jednom javisku veľkého sveta stojíme a čokoľvek sa tu koná,
            všetkých sa to týka.“
            J. A. Komenský

            Kedysi dávno, keď na našej zemi žili okrem ľudí aj všelijaké tajomné bytosti, svet vyzeral úplne inak .... týmito slovami sa začala písať história našej školy.

            Písal sa 1. september 1982 keď naša škola prvýkrát otvorila svoje brány. Vznikla presťahovaním časti bývalej II. ZDŠ na Hviezdoslavovej ulici do novovybudovaných priestorov na sídlisku Družba. História našej školy je popretkávaná niťou rôznych udalostí, výbornými žiakmi, skvelými učiteľmi a vychovávateľmi so širokými vedomosťami s oddaným srdcom k pedagogickému povolaniu a k deťom. Za 40. rokov sa vo vedení školy vystriedalo 5 riaditeľov. Prvým bol pán Andrej Vanta, ktorého vystriedal pán Jozef Tomko, po ňom sa školského  kormidla ujala  pani doktorka Mária Pizurová a na jej prácu nadviazal František Pomikala. Jej posledným kormidelníkom je od roku 2014 pán PaedDr. Ján Lazor,

            Po týchto slovách nám na husličkách zahrala a zaspievala Dianka Trudičová pieseň „Alebo ma vydávajte,...

            Pozvanie s veľkou radosťou a nadšením prijala bývala pani zástupkyňu  Frančáková nakoniec sa nemohla dostaviť z dôvodu zlého zdravotné stavu. Ale poprosila dlhoročnú priateľku, pani učiteľku Milenu Delejovú,  aby prečítala od pani Frančákovej odkaz.

            Po týchto dojímavých slovách na pódium prišli zaspievať dievčatá z našej školy Miška Gocová, Miška Jozefjaková a Dianka Trudičová,  ktoré zaspievali piesne Pači, še mi páči,.... Ej beťár ja dzivečka  na klavíri ich sprevádzala pani vychovávateľka Zuzka Vantová.

            Pozvanie prijal aj bývalý riaditeľ našej školy Mgr. Jozef Tomko, ktorý  nám prezradil zážitky, ktoré boli späté so školou a s pozíciou.

            Spoznávanie prírody, ale i jej dôsledná ochrana, to je hlavná náplň turistického krúžku, ktorý viedol  p. MUDr. Jozefa Chovanca st. od roku 1985. Tento turistický oddiel pokračuje na našej škole a štafetu prebral p. MUDr. Jozef Chovanec ml. Po pútavých slovách nasledoval tanec „POMADA“, kde žiaci 1.A to roztočili tancom a urobili atmosféru hodnú veľkej slávy.

            Pozvanie prijala bývala žiačka našej školy moderátorka Rádia Slovensko Andrea Poláčková. V tomto rádiu má svoju tolkšou HOSŤ AMDREI POLÁČKOVEJ, , kde pri počúvaní tejto tolkšou   sa môžeme obohatiť, spoznať životy iných ľudí a vytvoriť si vlastné názory na témy z oblasti umenia, kultúry, inovácií, charity, ekológie, ale aj medziľudských vzťahov.

            Pozvanie prijal aj ďalší bývalý žiak hlavný kontrolór mesta Bardejov. Podelil sa o krásne a vtipné  zážitky počas štúdia na našej škole. Pozvanie prijali aj bývala zástupkyňa pre materskú školu Mgr. Natália Barilová. Ktorá dnes vlastné súkromné jasle v Košiciach. Tí, ktorí sa nemohli dostaviť poslali nám nahrávky prostredníctvom ktorých pozdravili bývalých učiteľov a v krátkosti si spomenuli na krásne školské časy. Na záver zaspievala naša bývala žiačka Karin Zápachová, ktorá študuje v Košiciach spev. Po skončené programu bolo pre všetkých pripravené malé občerstvenie a každý z hostí dostal darček.

            A čo dodať na koniec? Bol to krásny a nezabudnuteľný zážitok. Nedá mi nespomenúť slová J.A. Komenského „Do školy by sa nemali posielať len deti bohatých alebo mocných, ale všetky deti, chlapci a dievčatá, urodzených a neurodzených, bohatých a chudobných vo všetkých mestách a dedinách.““

            Mgr. Jana Šoltésová

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • sekretariát - 054/4723429 ekonomické odd. - 0910155516 školská jedáleň - 0910155517 ŠKD - 0904155517 MŠ - 0903646132
        • Pod papierňou 16A, 085 01 Bardejov 085 01 Bardejov Slovakia
        • 37874004
        • 2021636056
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje