• Svetový deň srdca

          • Hlavnou myšlienkou Dňa srdca je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovo - cievnymi ochoreniami.

            Žiaci 4.A triedy si dňa 29.9.2022 tento deň pripomenuli zaujímavými aktivitami v galérii Poľsko - slovenského domu na Radničnom námestí. Od Mgr. Jany Mullerovej z RÚVZ  sa dozvedeli, aké potrebné je starať sa o svoje srdce. Pozreli si zaujímavé obrázky o význame srdca ako dôležitého ľudského orgánu. Bola im vysvetlená funkcia srdca, výživa a ochrana, vplyv škodlivých látok, stresu a jeho následne poškodenie. Dozvedeli sa o pravidlách správnej výživy, o potravinovej pyramíde, význame ovocia, zeleniny a pohybu na naše zdravie. To, že téma ich zaujala, ukázali v správnych  odpovediach na otázky o srdci, ktoré vyplývali z výkladu. Za odmenu  ich čakal spomienkový darček v podobe srdiečkového koláčika aj balóna. Na záver tejto vydarenej akcie zúčastnení žiaci vytvorili na Radničnom námestí  živý obrazec  v tvare srdca.

             Mgr. Iveta Ondečková

          • 26. september – Európsky deň jazykov

          • Cieľom  tohto dňa bolo podnietiť vyše 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy (medzinárodná organizácia európskych štátov, ktorej cieľom okrem iných je aj ochrana ľudských práv, prispievanie k rozvoju európskej kultúrnej identity atď.), aby sa učili viac jazykov, pretože jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie interkultúrneho porozumenia. Preto Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

                        V duchu týchto princípov sa v tento deň na našej škole realizovali aktivity pod vedením vyučujúcich cudzích jazykov. Najprv p.zást. Deďová uskutočnila rozhlasovú reláciu, kde si mohli žiaci vypočuť, aké dôležité je jazykové vzdelávanie, koľko jazykov je vo svete aj v Európe a ktoré sú najviac rozšírené.  Žiaci 1. – 3. ročníka si na hodinách anglického jazyka pod vedením p.uč.Babejovej zahrali viacjazyčné slovensko-nemecko-anglické pexeso. Nazreli do ruskej rozprávky Máša a medveď a maďarskej rozprávky Miazgovci, aby si aj tí menší uvedomili, že cudzí jazyk je nevyhnutnosťou, no zároveň aj hrou a zábavou. A pre žiakov 4. – 9. ročníka si p.uč. Lenártová pripravila virtuálnu prehliadku po „Ceste európskymi jazykmi“. Žiaci si na nej vypočuli, ako znejú pozdravy a základné frázy v cudzích jazykoch, porovnávali, v čom sa jednotlivé jazyky podobajú a v čom sa líšia. Zoznámili sa s mnohými typmi abecedy – latinskou, cyrilskou, gréckou, arménskou, gruzínskou. Dozvedeli sa zaujímavosti o jazykoch a oboznámili sa so stromom jazykov, kde mohli nájsť, do ktorej jazykovej skupiny patrí ten ich jazyk (Západoslovanská skupina) a aj tie ostatné. V závere bola aktivita „Kde som“, v ktorej museli využiť svoje jazykové kompetencie a podľa náhodných obrázkov z celej Európy zistiť, kde boli nafotené.

            Veríme, že v tento deň si žiaci obohatili svoje vedomosti a precvičili jazykové zručnosti a že sa im aktivity páčili.

                                                                                               Mgr. Jana Lenártová

          • Príbeh hudby - online koncert 23.9.2022

          •  

            V tomto školskom roku sa naša škola už tradične zúčastní online koncertu Príbeh hudby, ktorý pripravuje Bratislavský chlapčenský zbor v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice a dirigentom Gabrielom Rovňákom ml.. V tohtoročnom pokračovaní sa naši žiaci 2. stupňa oboznámia so skladbami slovenských skladateľov minulých storočí, no zaznie aj svetová premiéra skladby slovenskej skladateľky Haimoni Balgavej. Každoročne znamenajú tieto koncerty pre nás chvíle pookriatia, nových zážitkov, ktorý tento pútavý, dynamický a zároveň interaktívny projekt prináša. Tešíme sa teda spoločne na koncert, ktorý začne 23.9. 2022 o 10:30.   

            Ing. Mgr. Gabriela Kotuliaková

          • BIELA PASTELKA 2022

          •  

            23.9.2022 sa aj na našej škole uskutoční verejná zbierka BIELA PASTELKA

            Verejná zbierka Biela pastelka patrí medzi desať najväčších a zároveň najdôveryhodnejších zbierok na Slovensku. Jej história sa začala písať už v roku 2002.​​​​​

             

            Ako pomáha verejná zbierka Biela pastelka?

            Verejná zbierka Biela pastelka slúži na podporu a pomoc ľudí so zrakovým postihnutím. „Vďaka zbierke učíme ľudí, ktorí prídu o zrak Braillovo písmo, chôdzu s bielou palicou, čo pre nich  znamená, že môžu ísť samostatne do obchodu, do práce či pre deti do školy. Pomáhame im tiež zvládnuť technicky náročné pomôcky, aby dokázali pracovať s počítačom, dotykovým mobilným telefónom s hlasovým výstupom alebo zväčšovacím programom, používať špeciálne lupy, postarať sa o domácnosť, čiže oprať si, navariť, ožehliť. Nechýba ani pomoc pri získavaní príspevkov, pomoc pri odstraňovaní bariér, podpora v legislatívnej oblasti a veľa ďalšieho. Našou snahou je klient žijúci plnohodnotný život,“ hovorí Eliška Fričovská, PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.  

            Pre človeka so zrakovým postihnutím je dôležité mať možnosť zdieľať svoje pocity, nájsť pochopenie, radu od kohosi, kto prechádza niečím podobným ako on, a presne rozumie, s čím zápasí. Aj preto Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ponúka možnosť členstva v základných organizáciách. Aktuálne je v 52 základných organizáciách združených vyše 2 800 členov. „Základné organizácie ponúkajú množstvo zaujímavých aktivít, ktoré sú pripravené s ohľadom na potreby ľudí so zrakovým postihnutím. Nie je to o vyčleňovaní sa, ale o zdieľaní, priateľstve a vzájomnom pochopení. Naši členovia žijú veľmi aktívnym a pestrým životom,“ dopĺňa Fričovská.

             

            Mgr. Lenka Jančíková

          • 2. septembrová sobota - Svetový deň prvej pomoci

          •  

             

            PAMÄTAJTE   >> 30:2 <<   ZACHRÁŇ ŽIVOT

            Od roku 2000 Svetový deň prvej pomoci organizujú spoločnosti Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Spoločne zvyšujú povedomie verejnosti o tom, ako môže prvá pomoc zachrániť životy v každodenných aj krízových situáciách.

            Tento rok zdôrazňujú tieto spoločnosti dôležitosť celoživotného vzdelávania prvej pomoci. Bez ohľadu na vek, zručnosti a znalosti prvej pomoci pomáhajú vytvárať bezpečnejšie a zdravšie komunity. Deti, dospelí alebo starší dospelí by mali mať možnosť získať kvalitné vzdelanie v oblasti prvej pomoci. 

            Nech ste kdekoľvek na svete, prvá pomoc je nevyhnutná pre každý ľudský život. To z nej skutočne robí dôležitú celosvetovú udalosť, ktorú poznáme pod názvom Svetový deň prvej pomoci.

             

            Mgr. Lenka Jančíková

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2022/2023

          • Dňa 5.9. 2022 sa opäť otvorili brány našej školy. Slávnostný deň sme začali hymnou Slovenskej republiky, básňou a príhovorom pána riaditeľa. Pán riaditeľ PaedDr. Ján Lazor srdečne privítal všetkých žiakov, zvlášť prvákov a piatakov a poprial im veľa šťastia a osobných úspechov. Tento školský rok bude pre nás a našu školu výnimočný, pretože naša škola tento rok oslávi svoje 40. výročie. Školský rok je otvorený a nás čaká desať mesiacov usilovnej práce, ktorú spoločnými silami hravo zvládneme. Tak nech sa nám všetkým darí.

            Pán riaditeľ bol osobne privítať prváčikov v 1.A a 1.B triede.

          • Koniec školského roka 2021/2022

          • Ráno 30.6.2022 sme na dvore našej základnej školy spoločne ukončili školský rok 2021/2022.

            Pre niekoho to bol prvý školský rok, pre iných posledný školský rok na základnej škole. Žiakom, ktorí odchádzajú zo základnej školy prajeme, aby vedomosti, ktoré v našej škole získali, využili na ďalší rozvoj svojich osobností tak, aby sa pripravili na svoje budúce povolania. Tým žiakom, ktorí sa v septembri vrátia do školy, prajeme krásne slnečné leto plné pohody a zážitkov.

            Veríme, že ste prežili školský rok čo najúspešnejšie, s dobrými známkami, s dobrými výsledkami na súťažiach, získali ste nové vedomosti, našli ste si nových kamarátov a zažili množstvo zážitkov. Namáhavá práca bola nakoniec odmenená úspechom. Poďakovanie patrí všetkým pedagogickým i nepedagogickým pracovníkom, rodičom aj žiakom.

            Ďalšie fotografie si môžete prezrieť na nasledujúcom linku:

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • sekretariát - 054/4723429 ekonomické odd. - 0910155516 školská jedáleň - 0910155517 ŠKD - 0904155517 MŠ - 0903646132
        • Pod papierňou 16A, 085 01 Bardejov 085 01 Bardejov Slovakia
        • 37874004
        • 2021636056
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje