• Úhrada poplatkov stravného ŠJ za Apríl 2023

          • Úhrady poplatkov stravného za Apríl  2023 zasielajte na bankový účet školy:

            Prima Banka, a.s.: IBAN: SK11 5600 0000 0036 3201 9002

            Variabilný symbol: 042023

            Poznámka:meno a priezvisko žiaka, trieda

            Termín úhrady do 3.4.2023

            Výška poplatkov stravného je každý mesiac podľa aktuálneho počtu dní v mesiaci, z toho dôvodu si NEZADÁVAJTE TRVALÝ PRÍKAZ v banke.

             

            Stravnicí

            Výška mesačného poplatku stravné –

             

            EUR

            MŠ od 2 - 6 rokov                             15dní x 1,90 EUR = 28,50.- EUR

            ZŠ stravníci I. st.                              15 dní x 1,50EUR = 22,50.- EUR

            ZŠ stravníci II. st.                              15dní x 1,70EUR = 25,50.- EUR

            ZŠ desiata                                          15dní x 0,70 EUR = 10,50.- EUR

             

            Dospelí               15 dní x 1,80   ....27.-  eur                                                         

             

             

            Uvedené poplatky môžete uhradiť aj v hotovosti u vedúcej jedálne,a to v dňoch 31.3. 2023 v čase od 7.30 do 10.30 hod.

          • Detská univerzita – malí čitatelia

          • V marci – mesiaci kníh, navštívili predškoláci z našej materskej školy Okresnú knižnicu Dávida Gutgesela. Bola ďalšou z aktivít, na ktorých sa pravidelne zúčastňujú v rámci Detskej univerzity. Cieľom návštevy  bolo deťom – „budúcim“ čitateľom priblížiť jej fungovanie a  spôsob požičiavania kníh.  Privítala nás teta knihovníčka, ktorá deťom pútavo porozprávala, v čom spočíva význam kníh. Ale aj  informácie o tom, ako s knihou narábať a správať sa k nej tak, aby mohla slúžiť čo najdlhšie. Rovnako si vypočuli, ako sa už onedlho môžu stať čitateľmi. Deti v ďalšej časti ukázali, aké sú šikovné aj to, že poznajú veľa pekných rozprávok.

            Pre deti si v knižnici pripravili ešte ďalšie milé prekvapenie. V podaní bábkoherečky  Viktórie Sedlákovej sme mali možnosť vidieť predstavenie: Prečo nekvitneš? na námet knihy Kataríny Macurovej. Pútavý a napínavý príbeh malého macka Ernesta ich veľmi zaujal, ale aj rozosmial a poučil.

            "Je to naozaj zvláštny kvet." povedal malý medvedík Ernest Prečo nekvitne ako ostatné rastlinky? Je to skutočne kvet? A čo sa deje pod zemou? Niekedy musíme kopať hlbšie, aby sme prišli na koreň veci. Nie je totiž všetko tak, ako to na prvý pohľad vyzerá...
            Pestovať u detí vzťah ku knihám je veľmi dôležité, pretože to, čo dnes zasejeme sa nám v budúcnosti vráti..

            Veď ,,Kniha, to je kľúčik zlatý, ktorý srdcia otvára, knihou sa vždy srdce srdcu privráva...“


            Mgr. Iveta Ondečková

          • Hviezdoslavov Kubín

          •  

            Dňa 13.3.2023 sa uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín pre žiakov II. stupňa.  Súťažilo spolu 18 žiakov v dvoch kategóriách. Všetci súťažiaci sa snažili podať čo najlepší výkon,  a tak pre nás pripraviť čo najkrajší  umelecký zážitok.

            Poézia II. kategória

            1. miesto:     Vanesa Švecová  - V.A
            2. miesto:     Maroš Sisák  - V.A
            3. miesto:     Natália Fedorová – Balážová – V.A

            Próza II. kategória

                  1. miesto:       Alexandra Demjanovič  - VI.A

                  2. miesto:      Nina Hankovská – VI.A

                  3. miesto:      Emma Popjaková  - V.A

            Poézia III. kategória

                  1. miesto:      Tadeáš Daňko  - VIII.A

                   2. miesto:    Michal Polčin  -  VIII.A

            Próza III. kategória

                  1. miesto:     Dominika Prachárová  - VIII.A

                  2. miesto:     Kamil Šoltýs  -  IX.A

                  3. miesto:     Ivana Chovancová  - VIII.A

                  3. miesto:    Patrik Kučmina  - VII.A

            Súťažiaci boli odmenení diplomom a vecnou cenou. Víťazi  školského kola postúpili na okresnú súťaž. Všetkým súťažiacim ďakujeme a oceneným žiakom blahoželáme.

            Mgr. Milena Delejová

             

             

             

             

          • DOD v triedach pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou – NKS

          • Dňa 15.3.2023 v stredu sa v našej základnej škole uskutočnil už tradične DOD – Deň otvorených dverí v triedach pre žiakov s NKS. Prítomných rodičov a deti privítal pán riaditeľ PaedDr. Ján Lazor, ktorý na úvod oboznámil stručne rodičov s podmienkami a spôsobom vzdelávania žiakov v týchto triedach. Žiaci sa v týchto triedach vzdelávajú podľa vzdelávacieho programu pre žiakov s NKS, vo všetkých predmetoch postupujú ako žiaci v bežných triedach. Komfort im tvorí nižší počet žiakov v triedach, individuálny a rodinný prístup, aplikovanie špeciálno-pedagogických metód a postupov, ktoré špeciálne pedagogičky zvolia po konzultáciách s odborníkmi z jednotlivých centier poradenstva vzhľadom na osobnosť dieťaťa. Vzdelávací program obohacuje edukáciu predmetom špeciálno-pedagogickej podpory, ktorý sa volá individuálna logopedická intervencia tzv. ILI.

            Program DOD pre rodičov a deti sa niesol v duchu rozprávky O Pampúšikovi.

              Po úvodnej časti pán riaditeľ odovzdal slovo pani učiteľkám. Keďže tieto detičky sme nepoznali, pani učiteľky vytvorili spolu s deťmi kruh na koberci a prostredníctvom bábok Hlasulienky a Majstra Slabiku sa všetky deti predstavili a ich mená sme si spoločne vyslabikovali a vyhláskovali.  Pani učiteľka Šoltésová s deťmi zrealizovala logopedickú rozcvičku, kde si deti precvičili hrubú motoriku tela, jemnú motoriku rúk, oromotoriku a dýchanie hravou formou. Následne sa vláčikom presunuli do rozprávkovej krajiny, v ktorej pani učiteľka Baránková predstavila deťom rozprávku o Pampúšikovi. Ukázala im ozajstný vyprážaný pampúšik. Deťom prečítala a dramatizovala rozprávku, ktorú súčasne premietala na interaktívnej tabuli. Nasledovalo pásmo otázok a odpovedí, či deti porozumeli súvislostiam v tejto rozprávke, a následne si vyfarbili pracovný list s Pampúšikom. Medzitým pani Kriššová odprevadila rodičov k pánovi riaditeľovi, ktorý s rodičmi zrealizoval prehliadku interiéru našej školy a pozval rodičov na posedenie pri káve v zborovni.

            Kým pán riaditeľ zodpovedal rodičom na ich otázky, pani učiteľky so žiakmi porátali zvieratká v rozprávke a na čarovnom tanieriku pri Pampúšikovi si napočítali 1 hviezdičku, 2 mašličky, 3 kvietočky, 4 lístky a 5 srdiečka. Deti nám porozprávali o číslach, farbách a predmetoch na čarovnom tanieriku. Keď už sa chýlila veľká prestávka, deti sa mohli občerstviť pampúšikmi a uvoľniť sa pri voľnej hre na koberci. Počas doby, kedy na záver špeciálne pedagogičky odpovedali na otázky rodičom, deti pracovali s plastelínou a vytvorili nám krásnych usmievavých pampúšikov. Na záver sme sa všetkým prítomným poďakovali s uistením, že sa na deti do prvého ročníka veľmi tešíme a očakávame ich na zápise prvákov v našej škole.

            „Malé dieťa sa učí najefektívnejšie vlastnou skúsenosťou“

            „Každé dieťa je jedinečné a v každom jednom sa ukrýva potenciál urobiť svet trochu lepším miestom.“

             

            V spolupráci: Mgr. Jana Baránková, Mgr. Jana Šoltésová, Mgr. Veronika Kriššová

          • Naša škola má EXPERTOV :)

          • Konečne sme sa dočkali vyhodnotenia celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show, ktorej sa naša škola už pravidelne zúčastňuje. V tomto roku súťažilo 11 796 žiakov zo 714 škôl z celého Slovenska. Súťaž spočívala vo vypracovaní testu z dvoch súťažných tém. V kategóriách EXPERT 5 a EXPERT 6 súťažiaci odpovedali na otázky v témach Ako funguje svet (úlohy z geografie, biológie, prírodovedy, matematiky, informatiky a dopravnej výchovy) a Päť jazykov kultúry (úlohy zo slovenského jazyka, anglického jazyka, dejepisu, výtvarnej výchovy a hudobnej výchovy). Súžaťaci vyšších kategórií si vyberali dve spomedzi šiestich ponúknutých tém na základe svojich vedomostí, či záujmov, aby čo najviac mohli vyniknúť. V ponuke boli témy Od Dunaja k Tatrám (slovenské dejiny, umenie, šport, biológia, geografia, aktuality, slávni Slováci), Mozgolamy (logické hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné, pojmové myslenie), Svetobežník (fyzická geografia, humánna geografia), Tajomstvá prírody (biológia, fyzika, astronómia, chémia), Do you speak English? (čítanie, bežné výrazy, gramatika, reálie) a Góly, body, sekundy (história a druhy športu, rekordy, olympiády, športovci, fyziológia tela športovcov, strava).

            Na vypracovanie oboch testov mali súťažiaci 60 minút, pričom dodatočné body mohli získať zaškrtnutím políčka "Som si istý" pri jednotlivých úlohách, ak ich naozaj vypracovali aj správne.

            Všetci súťažiaci dostali po celkovom vyhodnotení diplom a malý darček. Najlepšie sa darilo týmto našim žiakom:

            - Tadeáš Daňko z 8.A - Expert v téme Od Dunaja k Tatrám (16. miesto v kategórii EXPERT 8 v rámci celého Slovenska), Expert v téme Góly, body, sekundy (18. miesto v kategórii EXPERT 8 v rámci celého Slovenska) a zároveň TOP Expert (48. miesto v kategórii EXPERT 8 v rámci celého Slovenska)

            - Maroš Sisák z 5.A - Expert v téme Ako funguje svet (55. miesto v kategórii EXPERT 5 v rámci celého Slovenska) a TOP Expert (65. miesto v kategórii EXPERT 5 v rámci celého Slovenska).

            - Filip Fedorš z 8.A - Expert v téme Góly, body, sekundy (46. miesto v kategórii EXPERT 8 v rámci celého Slovenska)

            - Ela Kočerhová z 5.A - Expert v téme Ako funguje svet (111. miesto v kategórii EXPERT 5 v rámci celého Slovenska).

            Ostatným súťažiacim sa darilo o niečo menej a nepatrili medzi štvrtinu najlepších, no aj tak mohli zažiť pekné chvíle pri riešení zaujímavých a zábavných úloh: Sebastián Prachár (5.A), Vanesa Švecová (5.A), Natália Fedorová - Balážová (5.A), Samuel Soroka (5.A), Markus Dário Bartkovský (7.A), Martin Šamudovský (8.A), Dávid Bohinský (8.A).

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a všetkým ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.   

            Ing. Mgr. Gabriela Kotuliaková 

          • Hra Poslušne hlásim s microbitom

          • Na predmete Digitálne technológie sme sa venovali ďalšiemu projektu, kde sa žiaci zoznámili s matematickou hrou Poslušne hlásim. V čom spočíva hra?

            >Dvaja hráči si na pokyn rozhodcu, vyberú číselnú kartu z balíčka (bez toho, aby sa na ňu pozreli) a držia si ju na čele. Rozhodca, ktorý ako jediný vidí obe karty sa rozhodne, či vytvorí súčet alebo súčin tých dvoch kariet a potom hráčom oznámi výsledok. Na základe karty protihráča a výsledku súčtu alebo súčinu čísel ohláseného rozhodcom sa hráči snažia zistiť, akú kartu držia. Bod získava hráč, ktorý ako prvý správne uhádne, akú kartu drží na čele.<

            Na jednej vyučovacej hodine sme si túto hru vyskúšali s papierikmi preto, aby si žiaci ozrejmili pravidlá hry. Na ďalšej hodine sme si ju zdigitalizovali a hrali sme ju s microbitmi. Hráčom sa na microbitoch zobrazovali náhodné čísla od 1 do 10 a rozhodca im na ďalšom microbite pripisoval body. 

            Žiaci sa veľmi zabavili a hravou formou si precvičili matematiku a samozrejme, programovali!

            POZRITE SI VIDEO Z HODINY (pod fotkami)

            Mgr. Lenka Jančíková

             

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • sekretariát - 054/4723429 ekonomické odd. - 0910155516 školská jedáleň - 0910155517 ŠKD - 0904155517 MŠ - 0903646132
        • Pod papierňou 16A, 085 01 Bardejov 085 01 Bardejov Slovakia
        • 37874004
        • 2021636056
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje