• Mikuláš 2022

          • ​​​​​Aj na našu školu ráno 6.12.2022 prišiel medzi deti Mikuláš.

            Čarovný deduško so svojimi pomocníkmi - Anjelikom a 3 čertiskami prišli postupne do všetkých tried a obdarovali deti sladkými balíčkami.Na tvárach detí vykúzlili úsmev,radosť a šťastie. No u tých najmenších sa pri vstupe čertov objavili aj  slzičky. 

            Veríme, že pre všetky deti bol tento deň krásny.

             

             

            Mikuláš v 1.A

            Mikuláš vo 4.A

            Mikuláš v 3.A

            Mikuláš v 2.A

            Mikuláš v 1.B,2.B,3.B,4.B

            Mikuláš v triedach na 2.st

          • Drogy a drogové závislosti.

          •  

            Drogy sú látky, ktoré majú vplyv na centrálny nervový systém a tým narúšajú prirodzené fyzické procesy. Môžu preto mať vplyv na vnímanie zmyslových vnemov, pocitov a nálad. Užívateľ drog má falošný pohľad na realitu, čo často vedie k nebezpečnému preceňovaniu. Človek pod vplyvom drogy ignoruje potreby svojho tela, nevníma nebezpečenstvo a môže ohroziť seba i ostatných. V dôsledku užívania drog sa odohráva mnoho nehôd. Nebezpečenstvom je tiež vznik fyzickej a psychickej závislosti od drog a podriadenie života tejto závislosti. To hrozí hlavne u mladších ľudí, ktorí sú často ochotní riskovať viac ako staršia generácia. Na túto tému prebiehala beseda na našej škole v VIII. A triede  s policajtkou p. Vojtáškovou, ktorá žiakom priblížila ako delíme dnes drogy, ale tiež, čo sa stane, ak u niekoho drogy nájdu. Žiaci sa zapájali do diskusie a rozšírili si svoje vedomosti o nebezpečenstve drogových závislosti.

            Mgr. Nataša Simková

          • Jesenný zber papiera

          • Papier v dnešnej dobe zohráva významnú úlohu a je neodmysliteľnou súčasťou života nielen pre školákov či podnikateľov, ale aj pre obalový priemysel.

            Papier sa vyrába zhutnením celulózy, ktorá sa získava z ihličnatých stromov, ako je smrek, jedľa, ale pri jeho výrobe môžu byť použité aj iné dreviny a materiály. K výrobe jednej tony papiera je potrebné približne 2 až 3 tony dreva, veľké množstvo vody a elektriny. 

            Papier je recyklovateľný druh materiálu. Recyklovať sa dá v priemere 5 až 8-krát. Odpady z papiera a lepenky na Slovensku zbierajú do modrých kontajnerov. Do triedeného zberu papiera patria najmä: noviny, časopisy, letáky, katalógy, papierové tašky, papierové a kartónové obaly, kancelársky papier, obálky, pohľadnice, listy...

            Papier tvorí približne 14 % hmotnosti v celkovom množstve komunálneho odpadu v domácnosti. Preto aj naša škola sa zberom papiera zapája do ochrany prírody a našich lesov.

            Mgr. Nataša Simková

          • Workshop MICROBIT

          •  

            Dňa 14. 12. 2022 sa na našej škole konali dva motivačné workshopy (organizované organizáciou AjTyvIT) zamerané na programovanie microbitov.

             

            Týchto workshopov sa zúčastnili žiaci 4. a 5. ročníka. Žiaci 4. ročníka sa s microbitom stretli po prvýkrát, naučili sa z čoho sa skladá a ako funguje. Vyskúšali si základné jednoduché programy ako zobrazenie obrázkov na displeji, používanie tlačidiel alebo ovládali microbit zvukom – po tlesknutí sa im zobrazil obrázok. Žiaci 5. ročníka si vyskúšali zložitejšie programy, pretože microbit už poznajú z vyučovania. Skúsili s microbitom merať teplotu, posielať si správy cez rádiovú komunikáciu a dokonca pomocou krokosvorkových káblov vyrobili elektrický obvod a rozsvietili LED diódu. Žiakom sa to veľmi páčilo a veríme, že sa budú tešiť na ďalšie hodiny s microbitom 😊.

             

            Mgr. Lenka Jančíková

          • „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok 2022“

          •  

            Počas dní od 28.11.2022 do 5.12.2022 sa v našej základnej škole uskutočnila dobrovoľnícka aktivita:

            „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok 2022.“

            Do tejto predvianočnej aktivity sa po prvýkrát zapojili jednotlivci, ale aj celé kolektívy našej školy. Spojili sa žiaci s cieľom obdarovať dôchodcov a osamelých ľudí. Za tento adventný čas prípravy sme vyzbierali 43 krabíc plných sladkých a teplých vecí s prianím zdravia, lásky a porozumenia.

            Vianočné krabice prišiel prevziať osobne pán Ing. Marcel Tribus /riaditeľ KTC Bardejov/, s uistením, že balíčky potešia a vyčaria úsmev tým, ktorí to počas Vianoc najviac potrebujú.

            Ďakujeme všetkým žiakom, rodičom a učiteľom, ktorí sa zapojili do tejto predvianočnej aktivity a prajeme Vám pokojný advent.

            Mgr. Veronika Kriššová

          • OZNAM

          • Z dôvodu rýchleho šírenia sa chrípky a iných respiračných ochorení medzi deťmi a v zmysle Metodického usmernenia č.15/2005, čl.4- preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia respiračných ochorení, znova zavádzame od zajtra t.j.15.12.2022  ranný filter na vstupe do školy /meranie teploty a dezinfekciu rúk/ a vysoko odporúčame deťom používanie rúšok v triedach počas vyučovania a pri pohybu po chodbách, v ŠKD.

            Ďakujeme za pochopenie

            Vedenie ZŠ s MŠ Pod papierňou 16A, Bardejov

          • Hodina kódu

          •  

            V rámci medzinárodného týždňa informatiky (5. - 11. 12. 2022) sa naši žiaci na krúžku programovania zapojili do najväčšieho vzdelávacieho podujatia na svete - Hodina kódu (Hour of Code).

            Hodina kódu je jedna hodina Úvodu do informatiky s cieľom odstrániť záhadnosť programovania a ukázať, že ktokoľvek sa môže naučiť základom programovania. Je to pravidelná každoročná celosvetová akcia, ktorej sa zúčastňujú desiatky miliónov žiakov z viac ako 180 krajín sveta.

            Cieľom masovej kampane bolo poskytnúť Hodinu kódu desiatkam miliónov žiakov v druhom týždni decembra, kedy slávime Týždeň vyučovania informatiky.

            Pre účastníkov sú trvalo k dispozícii jednohodinové výukové programy v rámci ktorých nie sú požadované žiadne predchádzajúce skúsenosti. Hodina kódu je určená pre všetkých od 4 do 104 rokov. Do akcie sa zapája takmer 75 000 organizátorov. 

             

            ...každé dieťa tak dostáva príležitosť zistiť viac o tom, ako fungujú technológie okolo nás...

             

            Mgr. Lenka Jančíková

          • Zdobenie medovníkov

          • K Vianociam patria už tradične ozdoby, vianočné stromčeky, ale aj sladké maškrty. Perníky a medovníky by na vianočnom stole nemali určite chýbať. Čaro Vianoc si zažili už v predstihu žiaci 4.A. V Hornošarišskom osvetovom stredisku 7. decembra sa v tvorivých dielňach zahrali na „vianočných“ pekárov. Po krátkom výklade pani Mgr. Márie Harňakovej si sami vyzdobili chutné medovníčky. Sladké stromčeky, snehuliaci, hviezdičky, zvončeky, srdiečka, ale aj iné tvary medovníkov príjemne rozvoniavali. Deti s radosťou vypĺňali na medovníkoch prázdne miesta bodkami, čiarkami, aby boli čo najkrajšie. Originálne „dielka“ pochválili aj zamestnanci HOS. V ďalšej časti sme sa dozvedeli aj informácie z histórie medovnikárstva. Cech medovnikárov existoval v 14. storočí aj na území Slovenska v Bratislave. Významným strediskom pernikárov v Uhorsku bolo aj mesto Bardejov.

            Deťom sa program veľmi páčil a svoje pochutiny si odniesli domov vo vianočnom perníkovom balíčku.

            Mgr. Iveta Ondečková

          • Vianočná ikebana

          • Vedeli by ste si predstaviť vianočnú atmosféru bez vianočnej dekorácie? Je neoddeliteľnou súčasťou výzdoby našich príbytkov v čase Vianoc. Môžeme si ju kúpiť hotovú alebo si ju môžeme vyrobiť sami, vtedy má pre nás omnoho väčšiu cenu, pretože je to náš vlastnoručný výrobok. Nie je to však také jednoduché, ako sa to zdá na prvý pohľad.

            Do našej školy sme preto pozvali naslovovzatého odborníka – aranžérku pani Semankovú, aby nám pomohla vytvoriť pravé umelecké vianočné ikebany. 30. novembra sa v V. A triede na hodine výtvarnej výchovy uskutočnil kreatívny workshop výroby vianočnej dekorácie. Po krátkej inštruktáži pani aranžérky sa žiaci pustili do práce. Triedou sa vznášala omamná vôňa ihličia a pod šikovnými rukami našich kreatívnych žiakov začali vznikať krásne ikebany.

            Výsledok tvorivej práce našich piatakov si môžete pozrieť vo výstavných priestoroch školy. Výstava je súčasťou vianočnej súťaže o najkrajšiu ikebanu. Táto súťaž je určená pre všetkých školákov, preto neváhajte, nechajte sa inšpirovať, môžete vytvoriť vianočnú ikebanu aj doma. Najkrajšie ikebany budú odmenené vecnými cenami na Vianočnej akadémii. Naše poďakovanie patrí pani Semankovej, ktorá umožnila našim žiakom prežiť radosť z tvorby vlastného výrobku a ochotne poskytla materiál potrebný na výrobu.
            Mgr. Iveta Gočová - Benková

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou
        • sekretariát - 054/4723429 ekonomické odd. - 0910155516 školská jedáleň - 0910155517 ŠKD - 0904155517 MŠ - 0903646132
        • Pod papierňou 16A, 085 01 Bardejov 085 01 Bardejov Slovakia
        • 37874004
        • 2021636056
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje